Herr Karl Eriksson föreslog att klubben måtte upptaga till behandling frågan om.....

Av Rune Moberg

Ur "Varv" 1999 sidan 12 - 19

 

 

Rune Moberg har gjort följande utdrag ur de första årens protokoll från verkstadsklubben vid Keillers, dvs Göteborgs Mek. Werkstad, som ju var Götaverkens ursprung. De mera rutinmässiga ärendena, rapporter  om  löneförhandlingar etc. är överhoppade till förmån för sådant som kan ge en bild av tiden och allmänna förhållanden.

12 februari 1902

§ 8 Upptogs Hanssons 3:dje fråga hvilken hade följande lydelse. Att klubben måtte besluta följande: att efter hvarje mötes öppnande och då dagordningen blivit fastställd den ordinarie ordf. tillfrågar de närvarande om det finns någon eller några som vilja frivilligt anmäla sig som tillfällig ordf. eller sekr. (ej kassör), dock må alltid den ordinarie styrelsemedl. vara valbar, detta under vanliga förhållanden. Vid behandling af viktigare frågor må hela den ordinarie styrelsen fungera. Då Hansson gjort sitt uttalande i denna fråga beslutade klubben utan diskusition i enl. med Hanssons förslag

§ 9 Den skrivelse som var inkommen till styrelsen från K.R.O.J. upptogs till behandling och uppläste ordf. skrifvelsen i sin helhet hvarefter ordet överlämnades fritt. B. Bengtsson intygade att det fanns 99 nummer på kl. hvilka betaltes efter lottens nummer och var 10:e lott fri men vems kl. var kunde han inte bestämt säga för då han frågade Lang vems den

(År 1901 började "jernarbetarna" i Göteborg att organisera sig på ett nytt sätt, med verkstadsklubbar vid varje företag. Från det året härstammar också verkstadsklubben vid Keillers, dvs. Göteborgs Mek. Werkstad  vid  Stora  Rådhusgatan.  Nästa  år  bildades  en verkstadsjobb vid varvet, som ju låg på Hisingen, och 1903 slogs de båda klubbarna ihop. Klubben organiserade endast "jernarbetare", inte t.ex. träarbetare och utarbetare vid samma verkstad. De sammanlagda klubbarna hade därför bara ett 80-tal medlemmar.) var sade han att det var Hilmers, och då han frågade Hilmer sade han det var Langs men var kl. så dålig att den som vant den gick bort och lade den under  en ånghammare och lät denna krossa den, dock sålde han boetten för 50 öre, vinnaren av klockan sade detsamma och att han inte hade sett klockan då han skref sitt nummer men hade Lang sagt att det var ett modärnt ur. Wingquist sade att skrivelsen var samma men ville att den punkten skulle uteslutas där som stod att personer hade varit ute 3 a 4 dagar att supa. Bengtsson biföll Wingquists förslag. Oskar Olsson föreslog att en komité på 3 man från smedjan skulle tillsättas som tillsammans med styrelsen skulle omskriva skrifvelsen och framlägga den till klubbens nästa möte då den icke som den nu var kunde införas i Ny Tid, för då riskerade Olsson att som ordf. i klubben få mista sin plats på verkstaden och biföll klubben med 21 röster mot 2 Olssons förslag om tillsättande af en komité och blev till komité utsedda B. Bengtsson, Helldén och Hjälm.

§ 7 Ordföranden uppläste en rapport som hade blivit inlämnat till klubben att verkstadens arbetare trakasserade förbipasserande fruntimmer och beslöt klubben att göra de organiserade arbetarna en tillsägelse om mera hyfsat uppträdande och uttalade mötet som sin mening: att det är högst oanständigt att på öppen gata tilltala och antasta okända förbipasserande, och må alla organiserade arbetare anse det som sin plikt att icke blott avhålla sig från dylikt utan äfven till klubbstyrelsen rapportera sådana personer i all synnerhet de organiserade, och beslöt klubben att sekreteraren skulle skrifva ett protokollsutdrag och låta cirkulera i verkstaden.

25 maj 1902

Vidtog diskussion om bästa sättet för agitationen på grund af de nya taflorna och regler vi ha fått der. Rothoff föreslog att några man kunde gå hem till den eller dem som man ville agitera på så kunde de ej komma med några anmälningar till verkmästaren. Svensson sade att vi ej behövde agitera numera ty det gjorde taflorna alldeles utmärkt, på så vis att de just genom sitt innehåll för en tänkande menniska påvisade nödvändigheten av en stark organisation så att man kan stå som en man emot godtyckliga företag. Ordföranden upplyste att platsstyrelsen för ungefär ett år sedan beslutat att utgifva en agitationsskrift, han omtalade äfven att av 22.000 jern- och metallarbetare i Sverige som borde tillhöra organisationen, var i förbundet inskrifna ungefär 15.000, de övriga voro underåriga. Medlemmarna uttalade som sin mening att smörjare Sundberg var skulden till att agitationen gick så trögt, Gustafsson föreslog att skicka ett protokollutdrag till stora afdelningen och tillkännagiva att han är bojkottad, ordföranden ville

Reparenter på varvets slip 4 juni 1903. Fartyget till vänster heter "Boribat" och har Bangkok som hemmahamn medlemmarna skulle så mycket som möjligt passa på och göra anteckningar om tid och ställe och sedan när vi samlat bevis rapportera honom för agitation till vederbörande, äfven framhölls att det måste vara medlemmar i föreningen som springer med vad som förhandlas på mötena och att om vi fick reda på en sådan så skulle han för stora avdelningen rapporteras som strykmessig och bojkottad och det uttalades som allmän mening att Sommar nere vid borrmaskinen är en sådan springpojke eller  fjäsk och beslöt mötet i enlighet med Gustafssons förslag.

25 januari 1903

Varfklubbens ordförande Herr Indvik hade å styrelsemötet upplyst om att på senaste mötet de beslutat att ingå i stadklubben så att båda klubbarna skulle räknas för en, ordföranden framställde frågan om stadsklubbens medlemmar voro nöjda med förändringen och om vi från den dagen skulle räknas för en klubb, som af klubben enhälligt godkändes. På grund af att klubbmötena äro så fåtaligt besökta uppkom frågan om att afhålla färre möten om året än nu är fallet. Ek föreslog att afhålla ett möte var månad till den l april, undertecknad föreslog att hålla möte när det inkom några frågor till behandling. Engelbrecktsson föreslog att ha möte var tremånadsdag men om det skulle behöfvas sammankalla klubben. Sundberg föreslog att klubben skulle ha sina ordinarie möten till den siste april och sedan ett möte var tremånadsdag och beslöt klubben i enlighet med Sundbergs förslag.

7 april 1907

Från Lundby nykterhetsvänner hade inkommit en skrivelse till klubben att den skulle upptaga den frågan till behandling hurudan medlemmarnes ställning var vid en eventuell bojkott mot sådana handlande som idka ölförsäljning i Lundby. Herr Martin Andersson ville inte att klubben skulle göra något uttalande i frågan. Herr C.P. Svensson föreslog att klubben skulle inbjuda kvinnorna till ett möte och med dessa diskutera frågan, på förslag av Herr Martin Andersson bordlades frågan till nästa sammanträde.

Herr B. Bergkvist raporterade att träarbetarnas styrelse hade iklätt sig att bestrida halva omkostnaderna för afhållandc af ett ofentligt agitationsmöte tillsammans med Göteborgs Nya Werkstadsaktiebolags Werkstadsklubb vilket klubben biföll.

2 juni 1907

Lustresekomitens utgifter 3 kronor och 60 öre för undersökande av lämplig plats för anordnandet af en lustresa godkändes af klubben utan anmärkning.

§ 5 Angående priset för biljätter för lustresan raporterade ordföranden C.P. Svensson att om klubben ansvarade för minst 200 billjätter priset då skulle ställa sig 72 öre per styck i inköp från järnvägsbolaget, samt meddelade även i sammanhang härmed att komiten för ett pris av 25 kr fått hyra en lämplig plats i närheten af Kullens station på Säröbanan. § 6 Angående priset för återförsäljning af billjätter förslog B. Bengtsson l kr för hel och 50 öre för barn under 12 år. O. Löfgren föreslog en sänkning af 15 öre. M Anderssons förslag om 85 öre styck och inga halfva billjätter blev af klubben antaget.

Till ordföranden herr C.P Svensson hade från en gammal medlem, svarvare Ekström inkomit en skrivelse, att han måtte hemställa till klubben om den kunde i någon mån bisträcka honom i hans sorjliga belägenhet. Nämda medlem vistas å ett sjukhem och lider utaf obotlig sjukdom, och som han saknar medel för att hålla sig med tvätt och hvarjehanda som erfordras så hemställer han till klubben denna bön om hjälp. O Löfgren föreslog en frivillig insamling, undertecknad föreslog att klubben skulle utaf klubbkassan jälpa nämda medlem. M Andersson föreslog 10 kr ur klubbkassan, hvilket avslogs af klubben, undertecknad» förslag om 15 kr godkändes af klubben.

Sedan hr Oskar Olsson föredragit ett cirkulär från Järn & metallarb. förbundets sjukkassa samt klargjort fördelarna att vara medlem i nämda kassa uppmanade han till inträde i densamma samt föreslog Olsson tillsättande af någon som åtog sig att anteckna och anmäla sådana som önskade bliva medlemar i sjukkassan, vilket förslag antogs och åtog sig C.P. Svensson nämda uppdrag.

Herr Oskar Olsson jorde efter ingående kritik av de förhållanden som äro rådande bland de vid mekaniska verkstäderna anställda grovarbetarne det uttalandet att Grovarbetare-förbundet borde anställa en agitation för att ordna nämda förhållande, samt föreslog att frågan borde vederbörligt framhållas vid det kommande gemensamma mötet med mekaniska verkstadsarbetarna, vilket förslag antogs, samt uppdrogs åt klubbstyrelsen.

2 februari 1908

Ordföranden   uppläste  ett cirkulär  från   Lindholmens   Soc.Dem. Ungdomsklubb vari medlemmarna uppmanades att bevista serieföre-läsningar, anordnade på Lindholmen med Zet Höglund som föredragshållare.

§ 6 På styrelsens förslag om ändring av arbetstiden, därhän att arbetet avslutas kl. 6 samt med en timas middag, uppstod livlig diskussion. Karl Magnusson föreslog att tillsätta en kommite som finge i uppdrag att omedelbart sätta igång förhandlingarna. Ordföranden upplyste om att det ingick i styrelsens förslag att först sätta sig i förbindelse med de olika yrkesgrupperna på platsen och höra deras uttalande om saken. C.P. Svenssons förslag godkändes.

Herr Hellström föreslog om anordnandet av en familjefäst för klubbens medlemmar och ansåg Hellström klubbens kassa vara i stånd till att med 50 kr hjälpa till med omkostnaderna. Karl Magnusson ville icke taga något ur klubbkassan, ansåg peningarna hellre borde användas till agitation. Richard Holmström föreslog att tillsätta en komite som finge i uppdrag att utreda frågan och framkomma med förslag till ett kommande möte samt att klubbkassan skulle bestrida de eventuella förslusterna. Holmströms förslag godkändes.

Plåtverkstaden 1905. Bilden är visserligen oskarp, men den är en av mycket få som inte bara visar tomma verkstäder, utan också några arbetare. Vega-mössan hade som synes inte helt slagit ut kubben som arbetarens huvudbonad.

1 mars 1908

 C.P. Svensson upplyste att klubbkassan ej vore i det skick som sig borde när han övertog den, ordföranden upplyste om att förra kassören skulle ha tagit penningar ur kassan, men att han lovat att snarast återställa dem. Mötet beslöt att icke vidtaga särskilda åtgärder utan avvakta resultatet till ett kommande möte.

§ 14. Karl Magnusson föreslog att klubben borde göra något, för att motarbeta det samförstånd, som hittills varit rådande mellan en del organiserade och oorganiserade, som exempelvis tog sig uttryck av att i broderlig sämja gå och supa ihop med dem. Efter en stunds diskussion beslöt mötet att uttala sin skarpaste ovilja mot de arbetare som på dyligt sätt uppträda.

§ 15. Magnus Magnusson upplyste om att en svarvare sökte återinträde i förbundet men att han, enär det förefans särskilda omständigheter vid hans uteslutande, ej ansåg sig kunna betala det höga inträde som honom ålades. Beslöts att hänskjuta frågan till avdelningen för vidare utredning.

§ 16 Karl Magnusson föreslog att styrelsen finge i uppdrag att till kommunstyrelsen ingå med anhållan om att denna i sin tur påverkade de olika fackföreningarna så att dess i rätt tid inlemnade statistik över antalet röstberättigade medlemmar. Förslaget godkändes

5 april 1908

C.P.    Svensson    rapporterade    från    underhandlingarna   med svarvaresektionen, angående inträde för en svarvare som stått som strejkbrytare, varav framgick att svarvaresektionen ej hade något emot hans inträde. Av den följande diskussionen framgick emellertid att nämda person hade ytterst dåligt rykte om sig, samt att han endast för sk. vinnings skull sökte inträde. Magnus Magnusson yrkade avslag på hans inträdesansökan. Flera talare instämde i Magnussons avslagsyrkande, betonande att klubben här borde statuera ett exempel till avskräck för dylika individer, samt att uppbördsmannen skulle återlemna honom hans påbörjade inbetalning. Mötet beslöt i enlighet härmed.

Osborn Olsson föreslog att klubben borde upptaga till behandling frågan om hvilken  ställning medlemmarna borde iakttaga gentemot smutsliteraturen. Flera talare yttrade sig i frågan, på förslag av Färnlund bordlades frågan till nästa möte.

3 maj 1908

Den bordlagada frågan om medlemmarnas hållning gentemot smutsliteraturen upptogs härefter till behandling. I fråga uppstod en stunds diskussion, där flera talare yttrade sig. Som något beslut ej fattades fick diskussionen utgöra svar på frågan.

4 oktober 1908

Den av styrelsen uppsatta frågan om huruvida det vore möjligt att på verkstaden få en mathall upplåten, samt klädskåp i plåtslagare värkstaden, upptogs härefter till behandling. Sedan en del talare haft ordet beslöts att tillställa värkstadsstyrelsen en skrivelse med begäran om att få en dylik matsal åt sig upplåten där arbetarne i något så när skydd kunde intaga sina måltider, samt att i samband härmed påvisa behovet av klädskåp i plåtslagarevärkstaden.

Herr Karl Eriksson föreslog att upptaga till behandling vad bör göras för att väcka inträsset hos medlemmarna, hade inget yrkande. C.P. Svensson uttalade sig för en kamratfäst för klubbens medlemmar. Efter en stunds diskussion beslöts att låta fästkomiten få handlingsfrihet samt vidtaga åtgärder för  en dylik fästs avhållande i den närmaste tiden. Samtidigt betonade mötet att inga medel ut klubbkassan finge ställas till fästens förfogande.

Martin Andersson föreslog att på grund av medlemmen Severin Olssons svåra sjukdom, i händelse av dödsfall, klubben skulle skänka honom en krans, samt att om möjligt vore få låna en fana av avdelningen, och så mangrant som möjligt följa honom till graven. Som motiv härför angavs att hans anhöriga ansett att hans tid snart vore slut, och beslöt mötet i enlighet härmed.

E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way for us to answer your mail)

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

http://www.seatime.se/index.htm

Varvshistoriska Föreningen i Göteborg Eva Benjaminson / Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: October 07, 2007 .