DATORKRAFT SKALL GÖRA ARKIVET TILLGÄNGLIGT

VÄLKOMMEN HJÄLP FRÅN FOND:

Ur "Varv" 1999 sidan 10 - 11

 

 

      

Under tidigare år bestod Varvshistoriska Föreningens eget arkiv enbart av ett antal böcker, från eller om de göteborgska varven, eller om ämnen som kunde anses ha någon anknytning till varvsverksamheten. Men med åren har mängden böcker, handlingar, broschyrer, häften, anteckningar och handlingar av alla de slag vuxit. Tillskotten har kommit, och kommer fortfarande, mest från enskilda som samlat på sig minnen av sitt eget eller andras varvsliv, och som bestämt sig för att rensa i bokhyllor och lådor och överlåta papperen till Varvshistoriska Föreningen.

Också på andra sätt har vi förstås fått material, bland annat från f.d. Götaverkenbolag, och det har ju t.ex. getts ut en del nya böcker om eller med anknytning till varven.

I arkivet finns också ett par lådor med svart-vita fotokopior, en rest av Götaverken-fotografernas överskott av pressbilder och liknande. *)

ETT EXTRA ARKIVRUM

Allt det här blev för ett par år sedan för mycket att härbärgera i föreningens enda kontorsrum i Smedjan på gamla Götaverken-området. Vi fick då möjlighet att på samma plan skaffa ett förrådsrum, som kunde möbleras med i huvudsak skänkta bokhyllor, skåp och bord. När vi för något år sedan fick överta ytterligare möbler när Celsius flyttade från Eriksberg, kunde vi öka ut med ytterligare ett mindre förråd.

Så småningom blev det ganska fullt i arkivrummet, och därmed rätt oordnat; en hel del av det material som föreningen fått kom i ganska blandat skick.

FLITIG ARKIVGRUPP

Nu är det dock bättre ordning. En arkivgrupp av medlemmar, Sven-Ingvar Lexén, Hans Nilsson och Nils Dunér framför allt, har plockat upp, ställt på hyllor, ordnat till och skapat reda och översikt i materialet.

Nu återstår dock ett minst lika viktigt arbete, nämligen att registrera och katalogisera det hela. Det måste ju gå att hitta i hyllorna och materialet, så att även en intresserad utomstående skall kunna finna uppgifter om Göteborgsvarven.

En sådan katalogisering gör man förstås numer bäst med hjälp av en dator. En sådan har föreningen också. Men det är en mycket ålderstigen maskin som vi en gång fick överta för en mycket billig peng av dåvarande Varvsindustrins Data Central. Den har än så länge klarat att härbärgera vårt medlemsregister, men det är otänkbart att använda den för arkivregistreringen.

En ny dator med god kapacitet samt kringutrustning är dock en betydande investering, alltför stor för Varvshistoriska Föreningens normala ekonomi.

FÖRSTÅELSE I FULLMÄKTIGE

Styrelsen beslutade sig därför för att försöka få hjälp från Olof och Caroline Wijks Fond. Detta är en gammal välkänd och stor fond i Göteborg, vars medel "skall användas för allmännyttiga, kulturella eller välgörande ändamål, dock inte för ändamål som kommunen har skyldighet att betala med skattemedel".

Vi kunde dock inte själva direkt ansöka om pengar. Det är kommunfullmäktige som beslutar om utdelning och det är bara fullmäktigeledamöter som genom motioner kan föreslå vilka som kan få pengar. I fullmäktige fanns det dock intresse för vår verksamhet, och ledamöterna Helene Odenljung, Endrick Schubert, Arne Claesson, och Anders Fasth skrev under en motion om pengar till Varvshistoriska Föreningen. Vi hade beskrivit ett behov av 40.000 kr - och det var också vad vi fick!

DET GÄLLER ATT HITTA RÄTT UTRUSTNING

Vår styrelsemedlem Tommye Vester, tjänsteman på Stadsmuseet, är kunnig i sådant som rör datorer och fick i uppdrag att komma med förslag till en lämplig utrustning och passande program till lämpligt pris. Han har tagit hjälp av en annan medlem, Bror Nilsson, som är den som bl.a. sköter föreningens hemsida. Tillsammans har de undersökt ordentligt vad som finns på marknaden. Det gäller att hitta det som just vi har behov av, som har rätt pris, som leverantören ger bra support för och - vilket visat sig vara ett problem - går att få med rimlig leveranstid

När datorutrustningen väl är på plats får föreningen möjlighet skapa en tydlig och bra förteckning över allt vår arkivmaterial, så att det blir tillgängligt för alla. Vi får också möjlighet att registrera och lagra foton, så att även sådana går att söka också i det material vi har. Dessförinnan måste dock registreringen göras - och det är blir nog ett ganska omfattande jobb! Men sedan kan vi med gott samvete lova dem som vill skänka arkivmaterial till Varvshistoriska Föreningen att det kommer att bli väl omhändertaget.

*) Sedan flera år har föreningen också tillgång till ett stort antal pärmar med svart-vita fotokopior. I de äldsta pärmarna finns en skatt av riktigt gamla foton, ända från Keillertiden.. Den övervägande delen är sedan foton av fartygsnybyggen, ofta från kölsträckning till leveransprovtur.

 


E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way for us to answer your mail)

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

http://www.seatime.se/index.htm

Varvshistoriska Föreningen i Göteborg Eva Benjaminson / Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: October 07, 2007 .