RANSONERINGSBEKYMMER och FRAKTIONSSTRIDER

Lindholmens Verkstadsklubb, protokollen från kris- och krigsåren runt 1940

Av Rune Moberg

Ur "Varv" 1998 sidan 3 - 10

 

 

I årsskriften 1995 återgav Rune Moberg delar av protokollen från Lindholmens Verkstadsklubbs start och första år. Protokollen från kris- och krigsåren runt 1940 är också spännande läsning och inte utan aktuella anknytningar. Rune har gjort en del nedkortningar, men återgett resten ordagrant.

5 december 1937

Rapp. föredrogs i form av en skrivelse från avd.styrelsen i frågan om dem som skrivit på övertidsdispansen. Avd.styrelsen ställde en kraftig maning till medlemmarna att uppträda som organiserade arbetare bör göra och i sådana fall som detta hänvisa till klubbstyrelsen. Då löses frågan enklast o. bäst rent organisatoriskt. Rapp. godkändes.

Lindkvist rapporterade från olycksfallkommittén. 179 olycksfall hade inträffat under juli - nov. (Vid denna tid hade Lindholmen 531 metallarbetare anställda).

Harald Karlsson föreslog mötet att i ett uttalande kräva av regeringen att frigiva vapenexporten till spanska regeringssidan. Mötet beslutade i enlighet med förslaget och fick styrelsen i uppdrag att avfatta en skrivelse att tillställa regeringen.

10 april 1938

U.K.f= Underhandlingskommittén, den som skötte det löpande förhandlingsarbetet ) Rapp. Nobel hade nekat en arbetare taga del av grunderna för prissättning av visst ackord. Varit otidig och skickat arbetaren på dörren. Efter underhandling fick arbetaren rätt. Dels det begärda ackordspriset. Dels bad Nobel om ursäkt. Skyddskommittén rapporterade att 27 ögonskador hade inträffat under sista kvartalet. Uppmanade medlemmarna att tala sanning om plats för skadans uppkomst. Alla upplysningarna bör vara korrekta.

Mötet 16 juni 1938 var utlyst att hållas kl. 7 e.m. i Aftonstjärnan men fick inställas på grund av för lågt deltagarantal från medlemmarna.

17 januari 1939

Rapp. Skyddskommittén. Carl Magnusson rapporterade att angående den av verkstaden utsedde läkaren hade det redan hunnit bli flera klagomål. En mothållare Martinsson hade av dr Blomqvist blivit anmodad att gå tillbaka i arbetet efter behandling för krossår i huvudet. Då Martinsson ej ansåg sig kunna göra detta utan gick till Sahlgrenska sydde de där 3 stygn och han skulle vara ifrån arbetet i 10 dagar. Med anledning av detta och flera fall hade skyddskommittén varit i underhandling med ing. Dahlkvist som hävdade att om annan läkare än verkstadens konsulteras, vederbörande själv får betala skillnaden i arvode kr 2.50.

Förslag att vi gå in för att själva välja läkare. Förslag om skrivelse till försäkringskassan i frågan. Förslag att nämnda prisskillnad kunde tagas ur bidragskassan. Mötet beslöt att försäkringsrådets uttalande skulle inhämtas och att vid nästa möte på basis av detta utlåtande frågan ånyo behandlas.                                            

Överingeniören hade efter framställning från skyddskommittén givit order om att alla längor, handskar och längmaterial för övrigt skulle provas och stämplas.

Från spanska ministären i Stockholm hade tackskrivelse anlänt för bidrag som av klubben redovisats till Spanien-kommittén.

(Under hela inbördeskriget i Spanien skedde insamlingar på verkstaden till den folkvalda regeringen. Insamlingar gjordes också till stöd för tyska flyktingar från Hitlerregimen.. Även till det tjeckoslovakiska folket gjordes insamlingar efter Hitlers anektering av Tjeckoslovakien. Medkänslan med krigsoffer var stor hos varvsarbetarna, trots att de själva levde under små omständigheter. Till Spanien hade man samlat in 759 kronor).

Axel Olsson föreslog mötet att upptaga till behandling frågan om det ej var möjligt för klubben att åtaga sig försörjning av ett Spanien-bam. Efter att ytterligare talare talat för det behjärtansvärda i nämnda förslag beslöt mötet att giva Spanienkommittén i uppdrag att till nästa möte inkomma med kostnadsuppgifter och bestämmelser för de olika förhållanden under vilka Axel Olssons förslag kunde realiseras.

12 oktober 1939

Genom skyddskommitténs ingripande har rättelse skett i en del fall rörande olycksfall vars beskaffenhet enligt läkarens utlåtande ej kunnat hänföras till olycksfall i arbetet. Sålunda har Olof Olsson erhållit 200 kr, Sture Nilsson 75 kr samt en dockarbetare erhållit ersättning för utslagna tänder. Rapp. godkändes.  

På bilden syns tv plåtverkstaden och till höger monteringshallen för dieselmotorerna samt motorprovrummet med sina skorstenar

Westman meddelade att en del arbetare uttagits till beredskapsarbete med uppmaning att infinna sig på arbetsplatsen då även övertidsarbete skulle förekomma oavsett om arbetarna gjort sina 200 timmar eller ej. Ansåg att saken borde behandlas, samt föreslog att klubben gjorde ett uttalande mot sådan övertid, då det gällde handelsfartyg. En medlem omtalade att han meddelats av en förman att han blivit uttagen till beredskapstjänst och ålagd att arbeta över på jagaren som låg vid verkstaden. Karl Eriksson föreslog att styrelsen skulle vända sig till avd. för att hämta information om hur vi bör ställa oss till saken om den skulle upprepas. Mötet beslöt enl. Eriksson förslag.

5 december 1939

Elis Andersson rapp. att U.K. varit uppe hos överingenjören och påtalat samt krävt rättelse i frågan om arbetarnas uttagning till övertidsarbete, med motivering att de uttagits till beredskapstjänst. Överingenjören hade ej vetskap om att något sådant förekommit. Lovade undersöka samt ge förmännen order om att dylika saker ej fick upprepas.

16 januari 1940

Skyddskom. rapp.: Karl Magnusson   föredrog skrivelse från förbundsstyrelsen vari bifogats uttalande från kommerskollegium angående älvtrafiken med pråmarna. Kommerskollegium hade avslagit framställningen om ändring av nämnda trafik, dock skulle vissa kontrollåtgärder vidtagas, ordningsmän skulle tillsättas för att tillse att pråmarna ej överlastades, även kontroll av de boxerande båtarna i fråga om maskinstyrka osv. Skyddskomm. fick i uppdrag att träda i förbindelse med verkstadsledningen för att ordna dessa frågor.

Skrivelse från LO vari klubben uppmanades att taga avstånd från Sovjetunionens utrikespolitik i Finlandsfrågan samt uppmaning att rensa ut kommunisterna ur den svenska fackföreningsrörelsen. På styrelsens förslag beslöt mötet att lägga skrivelsen utan avseende till handlingarna.

{Vid denna tid var det kommunister som hade alla styrelseposter i verkstadsklubben).

Skrivelse från nationalinsamlingen för Finland med begäran om stöd. Beslöts att i samband med denna fråga behandla F.C. skrivelse om 1/2 % uttaxering till Finlandshjälpen under en tid av 3 månader. Styrelsen yrkade avslag på skrivelserna. Magnusson föreslog godkännande av F.C. förslag om en 1/2 % uttaxering. H. Holmelin ansåg att en 1/2 % var för litet varför han föreslog l %. Sedan flera talat för och emot beslöt mötet med 52 röster mot 50 att lämna bidrag till insamlingen. Vid votering om de olika förslagen godkändes förslaget om 1/2 % frivillig uttaxering. Vidare valdes en kommitté på 3 personer att handha frågan. Valda blev Karl Magnusson, Vestman samt Holmelin.

18 februari 1940

Magnusson avlämnade rapp. från den kommitté som tillsattes på föregående möte för att handha organisationen av finlandsinsamlingen på verkstaden. Anslag hade uppsatts vari meddelats att de som önskade reservera sig mot beslutet om uttaxering kunde anteckna sig på listor vilka voro utlagda hos ett par medl. samt upplyste om att 107 reserverat sig.  Från Gbg:s komm. för nationalinsamlingen för Finland förelåg en skrivelse vari framfördes ett tack för den summa av kr 178:81 som utgjorde första inbetalningen av uttaxeringen på Lindholmen.

(Vid verkstadsklubbens årsmöte i februari 1940 röstades kommunisterna bort från klubbstyrelsen och en socialdemokratisk styrelse valdes. Fraktionsstriderna på varven hade pågått i många år, men efter krigsutbrottet och finska vinterkriget blev de betydligt hårdare).

3 september 1949

Tvätt och omklädningsrum. U.K. har gjort framställning till verkstadsledningen i denna fråga. Efter många underhandlingar har U.K. blott kommit till negativt resultat. Det enda som ing. Larsson kunnat upplysa om var att kostnadsförslag till ombyggnad av verkstaden varit under utredning. H. Carlsson undrade om tvättrummet vid porten skulle skötas på samma sätt som föregående vinter. Även omklädningsrummen uppe på maskinverkstaden visade hur miserabla förhållandena voro. Holmelin upplyste om att direktören lovat en ändring för kommande vinter med anledning av dessa frågor. Efter diskussion fattades beslut om. att skyddskommittén jämte klubbordf. skulle undersöka saken samt erhålla handlingsfrihet i frågan.      '

Resultatet av den halva procenten som arbetarna lämnat av sin avlöning på 3 mån. utgjorde 2560,16 kr. Arbetet på Marie Bebådelsedag till Åbohjälpen 2678,54.

Extra tilldelning av tvättmedel har beviljats för 800 man. Chappstyrelsen har inköpt tvål. Kristidsnämnden beviljade tilldelning för juli och aug månader. Från kristidsnämden har inkommit en skrivelse om att licens liknande den hittillsvarande inte beviljas utom för vissa yrkesgrupper. Rekvisitionsblanketter skall utdelas för insändning till kristidsnämnden. Efter diskussion framkom förslag om att dessa blanketter skulle utdelas av uppbördsmännen samt att varje man skall ifylla och insända desamma till kristidsnämden. Detta innebär att köp av extra tvättmedel ej går som förut genom chappet utan får köpas i öppna marknaden.

17 september 1940. extra möte                

Styrelsen hade kallat till extra möte med anledning av skrivelse från kristidsnämnden att vi skulle återgå till kollektivt inköp av tvättmedel liksom förut. Mötet beslöt enhälligt enligt detta förslag att gå in för kollektiv uttagning av tvättmedel och försäljning genom chappet.

19 december 1940

Skrivelse från Elis Andersson om en protestskrivelse till regeringen angående transportförbudet å den kommunistiska pressen samt mot den beskurna pressfriheten. Holmelin föreslog att lämna densamma utan avseende. Sahlström yrkade bifall. Efter en ganska livlig diskussion beslöt mötet efter votering godkänna Holmelins förslag.

Magnusson rapp. att kafferansoneringen blivit minskad så att kaffe blott kan serveras varannan dag. Skog framhöll att om vi skall få något kaffe i fortsättningen så får vi nog lämna en halv kupong och uppmanade medlemmarna att om möjligt göra det samma.

30 januari 1941

Nitare hade på grund av dålig luft (= problem med tryckluftssystemen) ej kunnat arbeta hela dagarna. U.K. hade hos verkstadsledningen krävt kompensation för tiden som gått förlorad. Utredning om detta pågår. Rapp. godkändes.

Holmelin rapporterade från skyddskommittén att underhandlingar angående matsal, tvättrum, omklädningsrum m.m. pågår. Påpekade att olyckor som inträffar skall meddelas till skyddskommittén genast så att utredning kan göras vems felet är. Elis Andersson påtalade rusningen till bogserbåtarna att något måste göras så ingen olycka inträffar. Mötet beslöt att hänskjuta denna fråga till skyddsk.

(Detta var under en av de mycket kalla vintrar då de pråmar som arbetarna annars transporterades med inte kunde bogseras på grund av ismassorna i älven. Istället användes bara bogserbåtar, där det blev mycket trångt på däck.)

Förbundets cirkulär 3 föredrogs. På detta följde en stunds livlig debatt, varvid Elis Andersson föreslog att förbundsstyrelsen omedelbart skulle återtaga detsamma. Mötet beslöt att lägga detsamma för efterrättelse till handlingarna.

(LO hade i ett cirkulär uppmanat sina medlemmar att verka för att kommunister ej valdes till förtroendeposter. Metall utfärdade senare ett eget cirkulär som innebar ett direkt förbud att välja kommunister till förtroendeposter i förbundet. Detta cirkulär 3 återkallades först i januari 1944. Vid valet till klubbstyrelse på Lindholmen 1941 kasserades alla röster som tillfallit kommunister. Vid valet avgavs 357 röster, 213 kasserades och 144 godkändes).

26 augusti 1941

Ordf. K. Magnusson meddelade att han på kända skäl skall avgå som ordfoch beslöt mötet att gå till val av ny ordf. Gustaf Johansson föreslog Holmelin. Elis Andersson föreslog Julius Andersson. Ordf. framhöll att han enligt cirkulär 3 ej är valbar, men han vidhöll sin kandidatur med instämmande av flera mötesdeltagare. Mötet beslöt att gå till val med slutna sedlar.

8 oktober 1941

Vid målning i piken på Ruth hade förgiftningsfall inträffat. Trots doktorns framställning till ing. Berntsson hade denne ej avbrutit arbetet innan det var i det närmaste var färdigt. Vid förhandlingar med ing. Berntsson hade han avbrutit förhandlingarna . Efter nya förhandlingar med ing. Larsson hade uppgörelse träffats att de som fått vara hemma på grund av denna historia fått sin betalning samt att ing. Berntsson ber om ursäkt för sitt uppträdande. Överenskommelse hade gjorts med verkstadsledningen att taga hem handskar och sälja å förrådet.

En skrivelse mot partiförbudet ställd till stadsministern godkändes av mötet och beslöts att innehållet i densamma tillställes Ny Tid och Arbetartidningen för publicering.

15 april 1942

H. Carlsson föreslog att vi gå i författning om att få till stånd höjd extra ranson på bröd i samråd med Götaverken och Eriksberg. Styrelsen fick i uppdrag att ordna detta.

21 maj 1942

Det vid förra mötet gjorda beslutet angående extra brödkort hade styrelsen i samråd med Götaverken och Eriksberg lyckats erhålla ett extra brödkort för sådana som arbetar skift samt de som är borta minst 10 timmar. Julius Andersson hemställde till styrelsen att göra allt vad som kan göras för att alla i verkstaden skulle kunna erhålla extra kort. Mötet beslutade att godkänna styrelsens åtgärd i denna fråga.

Styrelsen föreslog bildandet av en pensionskassa å verkstaden, samt att 3 man tillsattes för att utreda frågan under sommaren, och att kostnaderna för utredningen ersattes av klubben. Mötet beslöt att godkänna denna framställning. Till utredningskommitté utsågs Berglund, Holmelin och Julius Andersson.

15 juni 1942

Tillfälliga kort för bröd och matfett hade erhållits för de tyngst arbetande grupperna i verkstaden.

10 september 1942

Ordf. lämnade rapport om de arbetare som är ute på skogsarbete En del gnissel hade uppstått men hade efter styrelsens ingripande hos kristidsnämnden ordnats till bättre förhållande å respektive platser.

2 december 1942

Skyddskommittén har efter en kontrovers med ing. Larsson avsagt sig allt samarbete med verkstadsledningen tills vidare. Orsaken var att han avvisat ett begärt sammanträde på arbetstid med anledning av inträffat olycksfall. Rapp.godkändes.

Gustaf Johansson föredrog en av honom författad protestskrivelse mot judeförföljelserna i Norge. Mötet beslöt enhälligt att godkänna densamma. Mötet beslöt att klubben skulle inköpa 100 st Norgenålar och försälja å verkstaden.

En protestskrivelse mot utökandet av 8-timmarsdagen förelåg. Mötet beslöt att bordlägga till extra möte i denna fråga den kommande veckan och då försöka få hit någon förbundsfunktionär att även redogöra för löne- och prisstopp i samband med detta.

E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way for us to answer your mail)

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

http://www.seatime.se/index.htm

Varvshistoriska Föreningen i Göteborg Eva Benjaminson / Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: October 07, 2007 .