Arkiven kan hjälpa oss att förstå nuet

Bildandet och de första åren

Av Håkan Forsberg

Ur "Varv" 1998 sidan 18 - 22

 

 

Håkan Forsberg är chef för Celsius Koncern arkiv , som finns kvar på Eriksberg.

Vill man se tillbaka på händelser som inträffade för några årtionden sedan och få fram bakgrundsorsaker till varför detta skedde, vad som kom ut av händelserna och vad man eventuellt kan lära sig av slutsatserna spelar arkiven i bästa fall en avgörande roll. Gör man ett fullgott forskningsarbete skall man, förutom att få fram ett objektivt beskrivet händelseförlopp, också kunna dra slutledningar som i slutänden ger bidrag till historien bakom oss, men även kunna blicka framåt och förstå nuet. Söker man förklaringar till händelser i dag ligger de oftast långt tillbaka i tiden. Det du nu läst, och förhoppningsvis håller med om, beskriver i akademiska termer vad man i stora drag använder arkivmaterial till. Man bygger upp en teori eller slutsatser från de kunskaper man tillägnar sig när man forskar i arkiven, och med denna bas skapar man sig insikter för att kunna sia om framtiden.

Vän av ordning frågar sig kanske vid det här laget vad och i vilken grad en helt vanlig och rättfärdig medborgare berörs.

NÅGRA EXEMPEL

För att belysa problematiken, låt mig ta några näraliggande exempel:

¤ Hur hade Göteborg, och speciellt området kring den norra älvstranden, dvs. Hisingens södra del, sett ut idag om varvsindustrin överhuvudtaget inte etablerat sig där, eller kanske inte ens i Göteborg?

¤ Vilka var drivkrafterna till att varven etablerades just där och i vad mån skulle landskapet ha förändrats utan varvsindustrin?

¤ Var kom varvsarbetarna ifrån, hur såg deras arbete och arbetssituation ut, var de bodde och vart de tog vägen sedan större delen av varvsnäringen försvunnit. Frågorna kan radas upp, men svaren är hittills få. Svar på frågorna om varvsindustrin i gångna tider finns till stor del i varvsarkiven, som förvaras av olika institutioner på olika platser i Göteborg. Tillsammans med dessa splittrade arkiv är myndigheternas arkiv spännande forskningsområden. Det behöver inte röra sig om större undersökningar på universitetsnivå.

Efterforskningar på "gräv - där - du - står "- nivån är helt tillräckliga för att belysa en mindre del i historien.

VARVSHANDLINGAR I MÅNGA ARKIV

Här i Göteborg finns arkivhandlingar inom varvsnäringen främst vid Landsarkivet. Bland annat förvaras där företagsarkiv tillhörande AB Götaverken och Eriksbergs Mek. Verkstad AB. Man kan finna material så långt tillbaka i tiden som från slutet av 1800-talet i det s.k. Keillerska arkivet när man studerar Götaverken, och likaså tillbaka till 1800-talet när det gäller det ekonomiska arkivet från Eriksberg.

Arkiv från det tredje stora varvsföretaget, AB Lindholmens Varv, finns förvarat i Engelsberg, eftersom varvet fram till 1970 ägdes av Johnson-koncernen. Inom parentes kan i detta sammanhang nämnas att Engelsberg finns förutom Johnson-koncernens arkiv även ett museum med anknytning till järnhanteringen i Bergslagen.

MYCKET FOTO OCH FILM

Vid sidan av företagsarkivet finns i Göteborgs olika museer med ett rikt material som har anknytning till varvsindustrin i Göteborg. I stadsmuseets samlingar finns exempelvis så gott som allt foto-, film- och videomaterial förvarat. Man kan finna gamla foton på glasplåtar från Götaverken och spelfilmer överförda till video från Eriksberg och Götaverken*) Vidare finns i Sjöfartsmuseets magasin ritningar och annat tekniskt material till fartyg, motorer, maskiner och annan tillverkning från alla tre varven.

Intressant i detta sammanhang är att man också i museernas samlingar kan finna forskningsuppgifter i rederiarkiven, och gräver man djupt i Landsarkivets material om rederi- och varvsnäringarna kan olika institutioners handlingar utnyttjas tillsammans. Nackdelen är förstås att man måste veta hos vilka institutioner och i vilka arkiv man skall leta efter uppgifter. Så är det faktiska läget och det är något man får ta med i beräkningen när man sitter och funderar över eventuella forskningsområden.

*) Man har dock använt ett video system som numer har övergetts. Varvshistoriska Föreningen har därför kopierat över det mesta till VHS-systemet, det som idag är det normala. De video- kassetterna finns i föreningens arkiv.

Vad som hittills har beskrivits är var arkivmaterial från förra seklet och fram till 1950- och 1960-talen finns. Vill man ha uppgifter av yngre datum och som härrör från exempel 1970- och 1980-talen finns företagsarkiven från bolag i dåvarande Svenska Varvs- koncernen i nuvarande Celsius-koncernens arkiv. Vissa restrektioner för tillgång till företagsarkiven finns. Någon allmän tidsgräns bakåt i tiden finns inte, utan tillgång till företagsarkiven bestäms utifrån vilka områden som skall studeras. Som beskrivits finns AB Götaverkens arkiv på Landsarkivet. När Svenska Varvs- koncernen bildades 1977 upphörde i princip AB Götaverken. Men verksamheten fortsatte i olika bolag. Götaverken Arendal AB, Götaverken Motor AB, Götaverken Cityvarvet AB och Götaverken Cityvarvet i Celsius koncernarkiv. Visserligen finns även arkivet från Götaverken Motor, men omfattningen är liten. Götaverken Energy AB har ju bytt ägare, och dess arkiv är därför inte tillgängligt, även om det förvaras hos oss.

ÄVEN FÖR BOLAG UTANFÖR GÖTEBORG

Utöver dessa företag, som får betraktas som kärnföretagen i Götaverken-koncernen, finns i Celsius koncernarkiv även företagsarkiv från enheter som ingick i Götaverken-koncernen men inte fanns i Göteborg. Närmast tänker man på Öresundsvarvet AB, Götaverken Sölvesborg AB m. fl. Även dessa företagsarkiv finns alltså hos oss, men de skall inom en snar framtid föras över till Landsarkivet i Lund. Arkivet från Götaverken Finnboda AB finns hos Föreningen Stockholms Företagsminnen. Från Svenska Varvs- koncernens start fanns både Eriksbergs Mek. Verkstads AB (sedan Eriksbergs Förvaltnings AB) och Calor Celsius med. Dessa företagsarkiv finns i sin helhet hos oss, med undantag för vad som nämnts tidigare. Eriksbergs Förvaltnings AB (Efab) är ju numer kommunalägt och arkivet förvaras enbart av oss. För företagsarkivet gäller den kommunala arkivförordningen och tillgång till handlingarna får man genom Efab. Calor- Celsius företagsarkiv finns som sagt hos oss, men kommer så småningom att överföras till en arkivinstitution i Stockholm.

KOCKUMS ARKIV SAMLAT I MALMÖ

Utöver de hittills uppräknade bolagen kom senare också en del andra bolag att hamna inom Svenska Varvs- koncernen. Främst tänker man då på Uddevalla-varvet AB och Kockums AB. Företagsarkivet tillhörande Uddevalla-varvet AB har i sin helhet förts till vårt koncernarkiv i Göteborg. Däremot har Kockums företagsarkiv stannat kvar i Malmö, eftersom stora delar av det historiska arkivmaterialet redan finns på Stadsarkivet i Malmö.

MÅNGA FORSKNINGSUPPGIFTER

Man kan tänka sug ett flertal forskningsuppgifter, alltifrån att beskriva ett skede inom varvsindustrin till att slå ner på enstaka händelser som kan vara av intresse för gemene man. Exempelvis finns forskningsuppgifter inom produktionsteknik sedd ur ett historiskt perspektiv eller också kan man finna belägg för vissa enstaka och omtalade händelser. Kanske kan man finna uppgifter som tillrättalägger och nyanserar uppfattningar som har spritts och förvanskats med tiden.

MYCKET FINNS KVAR ATT GÖRA

På universitetsnivå har en del forskning utförts, men med det rikhaltiga arkivmaterialet kunde man ha väntat sig ytterligare forskning. Det som hittills gjorts har resulterat i fyra böcker och ett antal avhandlingar. Forskarna har intresserat sig för en del vitt spridda områden, och möjligen kommer ytterligare böcker att publiceras med anknytning till varvshistoria. Många amatörforskare har också studerat enskilda händelser i varvshistorien. Till en stor del har dessa efterforskningar varit för privat bruk och därför inte publicerats, kanske till saknad för många. Bland dessa amatörforskare finns många som varit anställda vid varven eller på annat sätt haft anknytning till näringen. Avslutningsvis kan man konstatera att problemområden och forskningsuppgifter med stor säkerhet inte saknas när det gäller varvsindustrin. Allt från små händelser som inträffat vid enstaka tillfällen till stora förändringar som skett under tidens gång bör dokumenteras på något sätt. Information som på ett eller annat sätt berör varvsindustrin finns att gräva fram ur arkiven.

Avskriften från häftet utförd av:

Eva Benjaminson


E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way for us to answer your mail)

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

http://www.seatime.se/index.htm

Varvshistoriska Föreningen i Göteborg Eva Benjaminson / Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: October 07, 2007 .