INDUSTRIHISTORIA I VÄST

- en förening som värnar om vårt industrihistoriska arv.

av Ingegerd Särlvik

Ur "Varv" 1998 sidan 12 - 13

 

 

Är industrialismen en historiskt viktig epok?

Är den på väg att försvinna?

Är de ca 200 år som den varit rådande

av betydelse för framtidens kunskap och

vad skall vi i så fall låta framtiden

få veta om oss?

 

200 år är en kort tidsrymd i mänsklighetens historia. Men vi kan inte komma i från att enorma förändringar ägt rum under de senaste seklen i tillverkningsindustrin, kommunikationer, energi, byråkrati och människor levnadsförhållanden. Det som finns kvar från tiden dessförinnan, förutom kyrkor och slott, är obetydligt jämfört med de anläggningar vi nu har kvar: byggnader, maskiner och inredningar. Dessutom finns mängder av produkter, arkivmaterial och ännu så länge människors minnen av olika verksamheter.

VIKTIGT ATT SPARA NU

Allt kan man inte spara. Men att kartlägga vilka industrier som varit av lokal och regional betydelse, att inventera vad som finns kvar, att välja ut goda exempel för dokumentation och bevarande, att spara typiska verktyg och maskiner, att spara viktigt arkivmaterial, att intervjua dem som varit med, både vad gäller själva arbetsprocessen liksom relationerna mellan olika yrkeskategorier, kamratskap, gemensamma fritidsaktiviteter m.m. och att sedan sammanställa materialet för att få ett underlag för forskning är stora och viktiga uppgifter nu.

Ingen verksamhet är för liten eller för stor för att inte komma med. Detta är uppgifter som Industrihistoria i Väst har tagit på sig. Framför allt vill vi vara en plattform för diskussion i alla de frågor som hör samman med våra uppgifter.

Ingegerd Särlvik

SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT

Föreningen är medlem av Industrihistoriskt Forum, en organisation som bildades i Stockholm 1992 med deltagare från många olika institutioner och sammanslutningar som arbetar med industrihistoria och kulturmiljövård.

Industrihistoria i Väst vill fånga upp så många intressenter som möjligt. Våra medlemmar kommer från universitetsinstitutioner, Chalmers, museer, inte minst arbetslivsmuseer, arkiv, föreningar som sysslar med industrihistoria (bl.a. Varvshistoriska Föreningen), kommunala kulturnämnder, länsstyrelsens kulturmiljöavdelning, fackföreningar, arbetsgivareorganisationer och enskilda personer med intresse för och kunskap om industrihistoria.

I dagens läge där många företag läggs ner eller byter ägare är vårt arbete viktigt. Inte minst bör vi informera utländska ägare till svenska företag om den betydelse som dess verksamheter haft, har och kommer att få för vårt lands historia.

Ingegerd Särlvik, f.d. chef för Industrimuseet i Göteborg, är ordförande för Föreningen Industrihistoria i Väst. Sekreterare är Per Clemensson. Landsarkivet, kassör Kent Olsson, Göteborgs Universitet och övriga styrelsemedlemmar Thomas Engel, Länsstyrelsen Vänersborg, Ann Lindholm, Jonsered, Kurt Flodin, Repslagarmuseet, och Christina Fredriksen, Bohusläns Museum.



E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way for us to answer your mail)

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

http://www.seatime.se/index.htm

Varvshistoriska Föreningen i Göteborg Eva Benjaminson / Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: October 07, 2007 .