LINDHOLMENS VERKSTADSKLUBB

Bildandet och de första åren

Av Rune Moberg

Ur "Varv" 1995 sidan 2 - 8

 

 

Det var de mest aktiva från den nedlagda diskussionsklubben "Facklan", som var drivande vid bildandet av verkstadsklubben. Det var även dessa som fick åtaga sig styrelseuppdragen under de första åren.

Merparten av mötena och förhandlingarna med verkstadsledningen rörde sig helt naturligt om lönerna och ackorden vilket avspeglas i protokollen. För att inte trötta läsarna har därför i många fall endast utdrag ur proto­kollen medtagits. Utöver lönefrågan drev emellertid klubben också en omfattande social verksamhet för medlemmarna och deras familjer. Man anordnade utflykter och dansfester och man startade bidragskassa för sjuka och genom olycksfall skadade arbetare. Man försökte också höja bildningsnivån hos medlemmarna, t ex genom föredrag .

Den ursprungliga stavningen i protokollen har bibehållits. Som framgår var det många som fortfarande använde den gamla stavningen. Alla sekrete­rare var inte heller så kunniga i svenska.

Protokoll fört vid möte med Lindholmens Werkstads arbetare onsdagen

Den 9okt. 1901.

§ l. Mötet öppnades af John Jönsson som förklarade mötet vara samman­kallat för att få till stånd en verkstadsklubb på Lindholmen, varefter till ordf. för aftonen valdes S. Hernqvist och till sekreterare undertecknad.

§ 2. Frågan inleddes derefter af John Jönsson som förklarade klubben vara af nöden för undvikande af alla oegentligheter som en fackförening beståen­de af medlemmar från vidt skilda värkstäder för med sig, emedan den ena värkstadens arbetare inte har samma inträssen att bevaka som den andra, äfvensom för agitationens skull skulle det falla sig lämpligare, emedan man då hade medlemmarna samlade på en plats och kunde komma till tals med dem när som hälst. Understöddes av Karl Andersson som okså anförde skäl för bildandet. S. Hernqist redogjorde för förbundets utvecklingsstadier och att klubbar har visat sig lämpliga överallt på de ställen der de finnas.

En resolution föreslagen af John Jonsson antogs enhälligt och var av föl­jande lydelse:

"Vi här samlade vid ett förberedande möte för en klubbs bildande uttala oss för att en dylik kommer till stånd och uttala på samma gång att vi alla skola, göra hvad i vår förmåga står för att den fortast möjligt kommer till stånd, samt att en komité af 3 personer utses för att anordna nytt möte i samråd med platsstyrelsen och valdes till denna komité Jönsson, Hernqvist "s

och Molander".

§ 3. Derefter upptogs Ambjörnssons förslag om afgiftsfri inskrifning till behandling, men som mötet tyckte att några få ören inte skulle kunna lägga några hinder i vägen för bildandet, fick diskussionen utgöra svar på frågan. § 4. Hvarefler mötet a/slutades af ord. S. Hernqvist med sjungandet af Arbetets söner.

Lindholmen som ofan.               Karl Eliasson mötets sekreterare.

Protokoll fört vid Lindholmens Werkstads Järn och M.a.k. l:sta December Kl. 10 f.m.

 § i. Mötet öppnades af ordf. J Westman som i ett kort anförande hälsade de närvarande välkomna.

§ 2. Den af styrelsen uppsatta dagordningen godkändes sådan den förelåg. På begäran upplästes protokollet fört vid styrelsens sammanträde, men gjordes det uttalandet att de härefter ej behöfva uppläsas.

§ 3. Vid företaget val af revisorer blefo dertill utsedda. Albin Nilsson smed, och Gustaf Klang plåtslagare.

§ 4. Enär på Konstituerande mötet inte några styrelsesuppleanter blefvo utsedda, upptogs till behandling denna fråga. Mötets beslut blef att icke utse några suppleanter men beslöts att insätta 2 medlemmar till i Styrelsen. dertill valdes Karl Hanson pannplåtslagare och Axel Andersson plåtslagare.

§ 5. Derefter upptogs till behandling frågan om förkortad arbetstid på lördagen, efter en stunds diskussion förklarade sig mötet för ett af Karl Hansson framkastat förslag att ordf. J Westman skulle taga reda på verkstadens ställning till  frågan och derefter utlysa nytt möte.

§ 6. Derefter afslutades mötet af ordf. J Westman sedan "Arbetets söner afsjungits".

S. Hernqvist. sekreterare.

(Alla Verkstadsklubbens möten började och avslutades med sjungandet av "Arbetets söner").

Ur protokollet den 20 april 1902.             

Rapport/rån verkstadsklubben förelåg och var antalet medlemmar vid kvartalets början 246 samt vid kvartalets slut 256, af dessa voro smeder 5, filare och maskinuppsättare 2. maskinarbetare 10, plåtslagare 225 samt kopparslagare 10 stycken.

Klubben beslutade att ordinarie möte skulle hållas l:sta söndagen hvarje månad, Uppdrog åt styrelsen att söka få en del möten förlagda till stadens sida Beslöts att deltaga i l:sta Maj demonstrationen, att säga ifrån på verksta­den om ledighet för sagda ändamål utsågs, Molander och Westman, och till  tidnings och märkesförsäljare valdes J Jönsson, Hernqvist. Westman. Klang och Karl Hansson.

Ur protokollet den 1:sta Juni 1902.

J Jonsson framkom med yrkande om att den af klubben omhänderhafda demonstrationssträjken å Lindholmens. W:d för allmän rösträtt dagarna före pingst skulle i protokollet införas. Klubbens styrelse hadde sålunda utsett en komite bestående af plsl J.Westman, S.Hernqvist, T.Olsson, pannplsl K.Hansson och som sedan vidtalade modellsnickare J.Johnsson, snick Rosén och Berg hvilka Torsdag kväll den 15/5 talade vid W:dens direktör Sven Almqvist som lofvade arbetarna att afhålla ett möte i nya pannverkstaden och om det blefve majoritet för en arbetsnedläggelse, helt stänga verkstaden dessa dagar och i annat fall fingo de som ville deltaga i densamma lof att gå ändå utan några som helst trakasserier. Mötet afhölls å den anvisade platsen och beslutades det med 351 röster mot 341 som voro för afslag, att arbetet skulle nedläggas fredag och lördag den 16 och 17 maj för att deltaga i de demonstrationer och möten som afhållas dessa dagar.

J Jönsson redogjorde der efter i ett anförande för begreppen Komunism och Socialism som väl framfört belönades med bifall.

Ur protokollet den 19 oktober 1902.

Ordf. föredrog en skrifvelse från en del plåtslagare om igångsättande af en lönerörelse. Diskusionen blef ganska liflig en stund och till slut tillsattes en komite bestående af styrelsen för klubben jämte plslagarna Aug Andersson, Alb Lindberg, Joh Alh Andersson och Wennermark hvilka skulle utreda frågan.

Ur protokollet den 2:ndre Nov 1902.

John Jönsson framkom med en erinran om att göra något i klubben i skatte­frågan. Beslöts att hänvisa den frågan till styrelsen.

Ur protokollet den 4/1 1903.

Ordf fästade uppmerksamheten på att det var vårt första möte i föreningen ''Aftonstjernans" nya hus. Ordf redogjorde för afdelningsstyrelsens senaste möte med klubbordf. Häraf framgick att afdelningsstyrelsen å nämnda afdelningsmöte framkomer med förslag att klubbarna skola erhålla 2 öre pr medlem utaf afdelningskontingenten för klubbarnas adminstration, hvilket af klubben antages.

J.Johnsson framkom med begäran om frågan hvad bör vi göra för aggitationens bedrivande å upptagande till diskusion, hvilket antogs 

Lindholmens anställda 1895. Den ljusklädde framme till vänster är ing Cedervall, reparationsverkstaden, till höger om honom ingenjör Åberg, den skäggige med kubb är ingeniör Strid i smedjan och den elegante herrn med paraply är direktör Sven Almqvist. övriga på bilden är som vanligt anonyma i bakgrunden sliparna. 

. Frågan inleddes af förslagsställaren som betonade att upplysning var nödvändig, häri in­stämde flera talare, och föreslog att klubbstyrelsen skulle ingå till arbetarekommunen med framställning om upplysningsmöte. Platsexpeditör Torn­berg upplyste, att så snart förtroendeman hitkommer. afdelningen kommer att afhålla aggitations- o upplysningsmöte. Carl Andersson påpekade om icke klubbens kontingent. om den af a/delningen godkännes kunde räcka till agitations och upplysning. Klubben beslutade att diskusionen skulle utgöra svar på frågan.

Ur protokollet den 1/2 1903.

Före klubbmötets början hölls ett offentligt aggitations och upplysningsmöte. med föredrag af red Lindblad anordnat af klubben och besökt af cirka 200 personer.

§ 5. Den bordlagda skatteinbetalningsfrågan upptogs men bordlades åter. J.Vessman framkom. med förslag om bojkott mot brännvinet. som under­stöddes af flera talare, och öfverlemmnades åt styrelsen att om möjligt anordna offentligt möte  för  frågans diskusion.  "

Ur protokollet den l Mars 1903.

Före klubbmötets början hölls ett agitations och upplysningsföredrag af studerande Ström om socialismens historia hviket motogs med stort bifall. Föredraget, som hvar anordnat af klubben, hvar ofentligt och besökt af omkring 150 personer.

Ur protokollet den 26 april 1903.

För att på kontoret begära frikort för dem som vilja deltaga i 1: sta Majdemonstrationen, valde klubben Oskar Karlsson, Carl Eliasson.

Förslag af styrelsen att anordna ett festlikt samkväm, för medlemmarna och dess familjer godkändes, och beslutades att den skulle avhållas 1 sta Maj på kvällen och ett anslag af 15 Kr för densamma att tagas ur klubbens kassa.

Ur protokollet den 7 Juni 1903.

Ordf uppläste den förda korrespondensen med förtroendeman, hvarefter hvidtog en längre diskussion, hvaraf det framgick att man ansåg en egen Afdelning nödvändig och att agitationen som kanske varit något slapp, måste på alvar förökas, samt förslag att till afdelningsstyrelsen ingå med anhållan om egen afdelning  hvllket förslag och af  klubben antogs.

Styrelsen framlade förslag om utflykt hvilket förslag upptogs till diskusion förslaget godkändes och överlämnades till styrelsen att anordna densamma till plats och å tid som styrelsen finner lämplig.

Ur extra mötets protokollet den 29/6 1903.

Mötet uppmanades fastän fåtal organiserade voro närvarande af ordf  Hernkvist som hälsade de närvarande välkomna samt redogjorde att  anledningen till mötet hvar de skrifvelser som uppspikats på värkstaden och den lista som utlagts på förrådet och kontoret för namnpåtekning skrivelsen hade följande innehåll. "Då den i södra Sverige utbrutna arbetarkonflikten synes taga en stor ut­sträckning och den av Svenska Werkstadsföreningen beslutade "lockouten* vid alla mekaniska verkstäder hotar att blifa en verklighet, så meddelas här­med att arbetsgivarna äga rätt att hålla sina verkstäder i gång för de arbeta­re, som icke tillhöra arbetarföreningar, från hvilka understöd lämnas till sträjkande eller utestäng alla arbetare. Af denna anledning anmodas Lind­holmens Verkstads fria arbetare som icke tillhöra dylika föreningar att å listor som finnas utlagda, dels å verkstadens förråd dels å räkenskapskontoret antekna sig, för det fall de önska begagna sig af medgifandet att arbeta vid verkstaden under tiden "lockouten" mot de organiserade arbetarna pågår.

Lindholmens Värkstad den 27/6 d styrelsens vägnar Sven Ahlmquist"

Den i skrivelsen omnämnda listan hvar av följande lydelse. "Undertecknad som på heder och samvete försäkrar, att vi icke tillhöra nå­gon arbetarförening från hvilken understöd lämnas till sträjkande eller ute­stängda arbetare, anhålla om att under den befarade lockouten vid Lindholmens värkstäder få såsom vanligt och på samma hvilkor som nu gälla fort­sätta vårt arbete i Lindholmens aktiebolags tjänst; förbindande vi oss att ej genom penningbidrag eller på annat sätt understödja de genom lockouten utestängda ".

Sedan dessa skrifvelser voro upplästa, vidtog diskusionen.        Det blev en mycket livlig diskussion här följer några utdrag.

Som arbetsgivarn med dessa skrifvelser tänker han spränga våra organisa­tioner, borde vi göra allt för att ej stryka flagg innan vi visat oss. Och hvarje person som är något mån om sin personliga frihet skrifver nog ej på des­sa listor som fodrar heder och samvete, men ej lemna något i utbyte; som vi veta så skyller arbetsgifvarna på de 8 gjutarna vid Hvilan, och att industrin ödelägges genom arbetarnas höga löneanspråk, men går industrin under för dessa futtiga 1 Kr 20 öre om dagen som dessa gjutare begära. Nej kamrater det är vår föreningsrätt, det gäller ty fackföreningarna är och har varit till nytta, det bevisar nog denna stora strid, för dessa 8 gjutare. Därför kamra­ter, Stå eniga med oss och segern är vår. Och som flera talare anmärkt att det är föreningsrätten de vilja taga ifrån oss och många utaf dem som har skrifvit har skrifvit utan minsta reflexion. Att underteckna dessa listor, som förbjuder att med 2 öre eller en liten bit mat understödja en kamrat som ge­nom dessa lockout-herrars öfvervåld bli/vit utkastade. Må vi sedan återgå till skrivelsen det står "fria arbetare", äro dessa arbetare fria som skrifvit under på dessa listor? Kamrater!

Låt oss komma i håg att Hullbåtarna går 3 gånger i veckan. Arbetsgivarna. som med denna lockout och dessa listor, tänker spränga våra organisationer men de besanna ej att arbetarorganisationerna äro kulturrörelser. Kamrater! Låtom oss i den säkra öfvertygelsen, att några klassegoistiska arbetsgivare ej kan hämma utvecklingen, upptaga den stridshandske som arbetsgivarna kastat mot oss.

Ur Protokollet den 5 Juli 1903.

Som de från extra mötet bekanta listorna blifvit i går kväll inndragna upptogs den frågan åter, hvarvid en del upplysningar framlämnades. Att betygen voro färdigskrifna, men skulle ej utlämnas för än de begärdes, för dem som ej skref på den från extramötet bekanta listan.

Ur protokollet måndagen den 6 Juli 1903 Ordf omtalade att som nog hvar och en nog viste och läst, på senaste skrifvelsen, från kontoret, som utkom vid 3 tiden i e.m. så hade eftergift gjorts af arbetarna, hvarför vi som ej underteknat de från kontoret utlagda listorna (som begärde både heder och samvete) hade att hemta vår aflöning Kl. 6, och de som önskade betyg voro dessa färdiga att hemta Klockan 8 i morgon. Sedan flera talare hade haft ordet och uppmanat de närvarande att stå eniga och ej misströsta, utan med tanke på vår egen och våra barns frihet och rätt med lugn och sans möta den af kapitalismen oss påbördade strid och med förakt, men med ögonen riktade på åkarpslagen, se ned på de Judas som underteknade som egna den från kontoret utlagda nesliga listan.

Som ej något stort, för hela afdelningen gemensamt lockout möte hvar sammankallat beslutade klubben att samlas äfen i morgon och att de utkastade från andra verkstäder som voro boende på denna sida älfen skulle däri deltaga.

Ur protokollet tisdagen den 7 juli 1903.

Efter sången förekom namnupprop hvaraf det framgick att 6 af våra kamra­ter sviket oss. när det gelde att med mod gå ut i en rättvis kamp. som arbetsgifvarne i hopp om att krossa våra organisationer påtvingat oss. Ordf upplyste att 5 af de ej organiserade hade följt med oss ut och anmält sig för inträde i förbundet.

Ur protokollet den 7 dec 1903.

Ordf lemnade upplysning om att under lockouten voro vi 86 medlemmar under lockouten afreste 2 till Amerika efter lockouten 18 nya medlemmar ingått, summa 102 medlemmar.


Åter till hemsidan

E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way for us to answer your mail)

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

http://www.seatime.se/index.htm

Varvshistoriska Föreningen i Göteborg Eva Benjaminson / Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: October 07, 2007 .