Från långsamt modem 1997 till 24 MB ADSL 2008

 

Den första uppkopplingen hemifrån var via min TI99/4A-dator från TEXAS INTRUMENTS

En stor händelse tyckte båda jag och mina barn. En anställd på WETTERGRENS BOKHANDEL i Göteborg startade upp en server på sitt jobb och den kopplade vi upp oss mot.

Min första hemsida såg dagens ljus, startade 1997-01-26 mot en server på TELE2 och jag hade även en uppkoppling mot Algonet.

Nästa leverantör blev TELIA. Alla uppkopplingarna var med modem. Första modemet för PC klarade 14400 KB sedan ökade det till 56000 KB

Man började prata om bredband och fiberkablar men utveckling skedde även på den i luften och jorden befintliga "koppartråden"

Lät lockande och ett företag i Karlstad som hette XPRESS DATA förbarmade sig över oss i Gråbo/Björboholm och erbjöd ADSL 512 KB.

Tyvärr gick företaget i konkurs efter ett tag så då fick man återgå till modemuppkoppling igen.

Efter vad man tyckte var en evighet fick vi i aug 2004 en förfrågan från Rix Telecom AB om en snabbuppkoppling av 512 MB ADSL igen och event. en uppgradering till 8 MB. Tyvärr kom aldrig uppgraderingen till stånd. Uppkopplingen var mycket stabil men den högre hastigheten lockade.

Telia var i ett tidigt skede ute med olika erbjudande men vår ort Björboholm var förliten för den stora telefonjätten.

I dec. 2007 hade man ändrat uppfattning och erbjöd 24 MB för 309:- / månad. Den 7 jan 2008 fick vi en bekräftelse på bytet, en så kallad portering av uppkopplingen mot Rixtelecom. 18 jan 2008 är allt i drift, nu med nytt ADSL+-modem och ny router. Farten blev 18 MB uppmätt vilket får anses bra och över förväntan.

Driftsäkerheten kan man ha synpunter på då tre längre avbrott skett de 10 första månaderna.

Ett problem kvar stod! Vi hade våra datorer med till sommarhusen i Värmland och då "måste" vi ha liite sprätt på grejerna även där.

Resultatet blev ett avtal med GLOCALNET om 8 MB ADSL klart i maj 2008.