Bruket som blev en Världskoncern

Uppgifter hämtade ut boken "Med Facit i hand" En reportagebok om ett familjeföretags uppgång och fall av Bertil Torekull

Elof Ericsson blev förste VD-n i Nya Åtvidabergs Industrier 1923

 
I begynnelsen var kopparn........
 
Det kan förefalla lite märkligt. Men på sitt sätt var det kopparn som lade grunden till
världskoncernen Facit. Eller om man så vill: frånvaron av koppar. Sedan medeltiden
hade kopparmalmen i Bersbo och andra gruvor runt Åtvid brutits med mer eller mindre
stor framgång. Mot slutet av 1800-talet sinade malmen. Misär hotade bygden.
 
På 1880-talet fick Baroniet Adelswärd i den unge baronen Theodor Adelswärd en driftig ledare.
Med honom följde en dynamisk period i Åtvidabergs historia. Han förstod att framtiden låg i de ekrika skogarna. Bland många projekt startade han en snickerifabrik.
En resa till en utställning i Paris gav baronen impulsen att börja tillverka kontorsmöbler.För att göra
en lång historia kort gick detta företag, trots försäljningsmässiga framgångar, i konkurs 1922.
 
Ur spillrorna reste sig Nya AB Åtvidabergs Industrier - FACIT vars förste direktör blev den 35-årige smedsonen från Lennartsfors i Värmland, disponent Elof Ericsson
 
Därmed påbörjades ett uppsving av enastående art. Åtvidabergs Industrier lotsades till ställningen som Sveriges ledande och ett av världens främsta företag inom kontorsmaskinbranschen.
Redan1923 flyttades tillverkningen av en liten räknemaskin till Åtvidaberg. Det var ursprunget till snurran som skulle bli en av hörnstenarna i uppbyggnaden.

Lite om expansionen:

  • På 20-talet bildades första dotterbolaget utomlands.
  • På 30-talet släpptes världsnyheten, en räknemaskin med tangenter och Halda skrivmaskinsfabrik gick in i koncernen.
  • På 40-talet köptes Orginal - Odhner med tillverkning av multiplikations- och adderingsmaskiner. Överums Bruk köptes och skog och plogtillverkning införlivades i företaget..
  • På 50-talet (1952) översteg försäljningen 100 miljoner och man började också med elektroniska räknare och data. En tillverkningfabrik byggdes i Brasilien.
  • På 60-talet köptes Addo och Örsätterfabriken utanför Åtvid byggdes en investering på hela 35 miljoner.
  • 1970 översteg omsättningen 1 miljard och 1969 var koncernvinsten 38 milj och 1970 25 milj kr. Aktien gav årligen 10 kr i utdelning. I utlandet var koncernen representerad genom dotterbolag och/eller agenter i 130 länder. Egen tillverkning förekom i tre världsdelar. Fast anställd personal utomlands var c:a 3500 personer. I Sverige hade Facit 17 fabriker på 14 orter och försäljning och service på 140. Totalt i landet sysselsattes 10500 personer.
  • 1972 blev Gunnar Ericsson, son till Facits grundaren Elof Ericsson, tvungen att sälja familjeföretaget till den multinationella Elecrtoluxkoncernen. Köpet värderades till drygt 60 miljoner. För 15 Facitaktier fick man fem Eletrolux.
  • Idag 1999 tillhör Facit en finsk koncern och endast möbeltillverkning finns kvar.
Världskoncernens hjärta låg i Åtvidaberg, den växande bruksorten där befolkningen till stor del var beroende av"Industrierna" från vaggan till graven. Ett par generationer plikttrogna och välutbildade finmekaniker och möbelsnickare föddes där. Nära nog dagligen kom delegationer av långväga och högt uppsatta gäster för att beundra undret inne i östgötaskogen.

Företagets framgångar spreds till samhället. en donation från Elof och Ollie Ericsson gjorde det möjligt att restaurera den medeltida kyrkoruinen. Stiftelser och fonder bildades för anställdas rekreation, för en diakonissa, för vetenskaplig forskning. Den senare mycket generös.

Både Elof Ericsson och sonen Gunnar var fotbollsintresserade och satt var sin period i ledningen för Svenska Fotbollsförbundet.

I Åtvid satsades rejält med pengar på ÅFF och Kopparvallen - ortens fotbollsarena. Genom företaget knöts många hjärnor till orten vilket avspeglade sig i politik, kultur och föreningsliv.

Det är naturligtvis mycket svårt att säga när toppen på denna långa guldålder egentligen inträffade. De som var med nämner gärna 50-talet. Det genuina, trygga, finmekaniska och begripliga årtiondet.

Brukssamhället med dess patriarkaliske Elof Ericsson var en miniatyrmodell av denna den bästa av världar och disponenten var dess gud. Han var guden i sitt rike och spelade rollen bra. Han utstrålade auktoritet och välvilja och alla befann honom utomordentligt charmfull. Han hade ett sätt att tala till var och en som om just denne stod hans hjärta närmast.

Sonen Gunnar var taktfull och gick aldrig omkring på arbetsplatsen som sin far. Han var alltid entusiastisk och använde superlativer vid alla tillfällen. "Förtjusande, enastående, underbart" omväxlande med "katastofalt, förfärligt" om de mest trivala ting. Aldrig gjorde dessa mäktiga män något praktiskt arbete med händerna. De trugade andra att göra det, med smicker som drivmedel.

Detta är bara några axplock ur Bertil Torekulls bok som är väl värd att läsa. Mitt intresse började med smedsonen Elof från Lennartsfors min födelseort och att jag blev nyfiken på spelet om det gamla bruket i Åtvidaberg.

Läs boken som är utgiven i samarbete med Östgötacorrenspondenten och tidningen Chefen

DEL 1 "Ett företags uppgång och fall", är skriven av Journalisterna Christer Berg, Allan Hall, Åke Stolt och Bertill Torekull.

DEL 2 "Med Facit i hand -vad kan man lära?" skriven av Anders Leion, Patrik Engellau, Arne Derefeldt och Lars H Bruzelius.

Mycket nöje! Hälsningar från Bror
NUMBER OF VISITORS - ANTAL BESÖK sedan senaste uppdatering

 Åter till hemsidan BX bxn@telia.com

Gubben som rumlar om på Internet ser du här! BEN-SON alltså!

BEN-SON CONSULTING  Björboholm Sweden

  E-MAIL bxn@telia.com

2009

Webmastern Bror

Please send me a mail 

Your e-mail address please:
             PUSH BUTTON TO SEND                

Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: January 11, 2009.

Back to Top