Hemförsamling: Trankils annex
Hemort: Lennartsfors bruk (Trämassefabrik, qvarn och såg).
Kontrakt: Nordmarks
Län: Värmland

Födelseår: 1850
Födelseort: 
Födelseförs: Mo, Elfsb. l.

Yrke: Klensmed
Titel: 

Civilstånd: G
Kön: M
Familjest: 
Famstkod: F

Hushåll nr: 234
Familj nr: 1

Frånvaro: 
Nationalitet m.m.:  
Övrigt:  


SVARvolym: 000319  Kort nr: 18
Sida: 20  Rad: 19

Personer i hushållet:
      Fam nr: 1
Karl Fredrik Enström f. 1850, Klensmed
Wilhelmina Persdotter f. 1852
Henning Emanuel f. 1874
Hilma Emilia f. 1875
Johan Wilhelm f. 1877
Karl Fredrik f. 1879
Axel Viktor f. 1882
Anders Gustaf f. 1884
Jan Josef f. 1887
Lilli Wilhelmina f. 1890

Karl Fredrik Ellström f. 1850 Mo, Elfsb. l.

 

 

 

Hej.

Jag släktforskar lite och hittade din fina hemsida . Efter som det står att du vill hitta personer med uppgifter om det förflutna så tänkte jag ……..

 

Min Morfars far flyttade med sin familj till Lennartsfors  Hans namn var Karl.Fredrik Ellström. I ovanstående folkräkningsutdrag har någon läst fel eller läst rätt det någon tidigare skrivit slarvigt så där heter han Enström. Han blir far till tolv barn. Johan Willhelm växer upp och när han är i 60 års åldern skriver hans bror Henning lite memoarer som ges ut i Provinstidningen Dalsland. Då tänker JW jag ska inte vara sämre han skriver om hela sitt liv ca 50 A4 sidor . Här kommer ett litet utdrag och om du ser detta och är intresserad kan du få resten om du berättar vad som du i såfall skulle göra med det.


Det led åt våren, den sista våren vid det usla bruket Svaneholm. I början av april 1886 slutade pappa vid Svaneholm. Det fanns inga tidningar på den tiden att annonsera i, inte heller någon arbetsförmedling utan det var att ta på luffen och söka arbete. Jag kommer ihåg att den morgon pappa gick hemifrån snöade det. Han gick vägen över Årjäng till Töcksfors. Där träffade han gamle Bisserth. Han sa till pappa att han skulle gå till Lennartsfors “för där håller min son Elov Bisserth på och bygger ett stort träsliperi. Pappa gick dit och fick arbete där som smed för hela bruket. Han fick 2:50 om dagen och hade det bra där.
Vi var kvar vid Svaneholm till i början av augusti 1886. Då flyttade vi till Lennartsfors. Vi hade 5 flyttlass. På det ena lasset hade vi en stor gris som var nära 1 år. Vi for över Laxarby till Bengtsfors där vi låg över natten. Andra dagen på morgonen fick vi gå. ombord på en ångbåt som förde oss till Lennartsfors och dit vi kom fram på eftermiddagen. När vi lade intill bryggan så stod pappa där och var glad och mötte oss. Där stod också skjutsar som tog hand om våra flyttsaker. Ja, då tyckte jag vi kommit till en annan värld. Det var mycket större vyer över allt där. Det var den 10 augusti 1886.

 

LIVET VID LENNARTSFORS BRUK 1886


Som nämnts kom vi till Lennartsfors i augusti 1886. Eftersom de höll på med reparationer i den byggnad där vi skulle bo fick vi komma till en bondgård litet från bruket. Där bodde vi i 2 månader. Henning och jag fick bära mat till pappa varje dag till middag. Vi skulle också valla kor åt bonden där vi bodde, men det tyckte vi inte om. En dag när det regnade kraftigt ville bonden återigen att vi skulle valla, men då strejkade vi. Bonden blev arg och grälade på oss men sedan var det slut med vallningen. I början av november flyttade vi fram till bruket Lennartsfors. Där fick vi bo i en stor byggnad och fick ett stort rum och ett kök. Både köket och rummet låg åt bruket till så vi hade vacker utsikt över fabriken, kanalen, forsen och sjön Lelång. Byggnaden låg på ett högt berg. På andra sidan av byggnaden var det potatislotter och strax intill låg grishus och vedskjul där bortom landen låg skogen. Ja, det var vackert vid Lennartsfors men det låg litet avsides från själva genomfartsleden och vintertid inte så litet isolerat. Skulle man till järnvägsstationen i Åmotfors var det att åka efter häst 7½ mil. Att resa till Mellerud var lika långt. Sommartid var det bättre för då gick det ångbåtar mellan Göteborg och Lennartsfors. En rätt livlig båttrafik.
När vi kom i ordning i vårt nya hem var det att börja skolan. Skolhuset låg en 2 km från bruket efter stora vägen och nära sjön Lelång. Vi fick gå genom hela bruket och förbi fabriken, kontoret och herrgården. När vi skulle hem från skolan om middagarna var det alltid en väldig kappspringning. Alla ville vara värst och visa vem som kom först förbi herrgården, kontoret och fabriken. Son till verkmästare Nykvist, Johan, var alltid först. Sen kom jag och Gustaf Nykvist.

 

En längre redogörelse kommer säkert senare!

 

 

Pelle Svedberg

Spelmansgatan 4G

681 31  Kristinehamn

055014741

0702 345 345

 

Tack Pelle! Kommer att läsa allt du skickar! Det mest spännande med Internet och att jobba med hemsidor är att få den här typen av bilagor till mail.

Bror